Quins són els símptomes de la depressió

Els símptomes de la depressió més freqüents són la tristesa i l’anhedònia. Les tristesa es descriu com a “profunda, que sembla que surti de dins” (no es pot relacionar amb cap causa identificable). L’anhedònia és la pèrdua de la capacitat de gaudir de les coses, com ara les aficions o les estones amb els amics. Superar la depressió sense ajuda és molt difícil, perquè els propis símptomes compliquen la posada en marxa de les estratègies necessàries.

En els nens la depressió es pot manifestar en forma d’irritabilitat, i això la fa més difícil d’identificar.

Superar la depressió amb el psicòleg a Manresa

Altres símptomes de la depressió són:

  • Pèrdua o augment de pes o de la gana
  • Insomni o excés de són que apareix molts dies
  • Enlentiment en les activitats i sensació de falta d’energia
  • Sentiments de culpabilitat i d’auto-menyspreu
  • Problemes de memòria, de concentració o en la presa de decisions
  • Possibles idees de morir o d’intentar suïcidar-se

Aquest trastorn no s’ha de confondre amb la tristesa normal que tothom experimenta de vegades. En rebre una mala notícia o trobar-se en un problema és normal estar tristos unes hores o uns quants dies, però això no vol dir que estiguem deprimits.

El diagnòstic de la depressió

Els símptomes de la depressió es manifesten en diverses àrees: en el pensament, en les emocions, en la motivació, en la conducta… El primer pas per a superar la depressió és avaluar-la correctament.

Per a fer un bon diagnòstic de la depressió es tenen en compte els símptomes i quan van començar. Es fa una entrevista completa, i es compara amb les experiències vitals prèvies (tant les positives com les negatives). També s’administren tests de diagnòstic i es registren les situacions i els pensaments del dia a dia.

Superar la depressió amb el psicòleg a Manresa

Símptomes de la depressió i tractament amb el psicóleg a Manresa

Un cop fet el diagnòstic, pot començar el procés de superar la depressió. Com a psicòleg a Manresa et puc ajudar a fer-ho així:

Primer parlarem de què provoca la depressió i què la manté. Planficarem canvis en el dia a dia, per començar a fer algunes activitats senzilles amb les quals millorar l’estat d’ànim. Els efectes positius es noten aviat.

Després analitzarem els pensaments (els conscients i els inconscients), que impedeixen superar la depressió, per a canviar-los per d’altres més positius. Sovint algunes creences que mantenim des de la infància ens porten a fer coses que afecten negativament la nostra qualitat de vida. Treballarem tècniques de solució de problemes, i algunes eines per al futur.

Cal prendre pastilles per superar els símptomes de la depressió?

El tractament de la depressió és igual d’eficaç amb pastilles que sense. De vegades els símptomes són tant intensos que prendre antidepressius al principi del tractament es fa necessari. Si el metge o metgessa t’ha receptat medicaments, el millor és que te’ls prenguis. Si per algun motiu no ho vols fer, en pots parlar amb ell/a a la seva consulta.

En treballar com a psicòleg a Manresa de vegades he vist que prendre psicofàrmacs pot fer que el tractament sigui més llarg del necessari. En aquest cas et faria una nota per al metge o metgessa, proposant-li que retiri aquest medicament i explicant-li el motiu. Però començar a prendre o deixar de prendre un medicament ha de ser SEMPRE amb el coneixement d’un metge.

Com és el tractament psicològic de la depressió

Tractament psicològic de la depressió a Manresa

Els símptomes de la depressió es viuen de manera molt personal, i el tractament també ha de ser personalitzat. Les tècniques s’adapten a les teves possibilitats i al teu ritme. A més a més, entre sessions, pots consultar amb mi per telèfon, WhatsApp o correu electrònic per a resoldre qüestions puntuals. La durada del tractament és molt variable, però els primers resultats es noten des del principi.

Si vols més informació sobre com superar la depressió a Manresa, posa’t en contacte amb mi. Sempre ofereixo una primera consulta informativa, gratuïta, d’uns 30 minuts, abans de començar. Les sessions següents duren una hora.

Telèfon psicòleg ManresaWhatsApp psicòleg ManresaEmail psicòleg Barcelona