Per què és important millorar les relacions

Les persones som éssers socials. Depenem els uns dels altres per aconseguir el que necessitem, a nivell material, psicològic i espiritual. Millorar les relacions (les que mantenim amb els altres i les que mantenim amb nosaltres mateixos) ens ajuda a tenir aquestes necessitats cobertes i contribueix al benestar.

Gaudir d’una bona xarxa social és important en tots els camps: a la feina, als estudis, a la comunitat, amb els amics, amb la família i la parella, etc. Però de vegades la manca d’habilitats socials pròpies o les dels altres ho dificulta i ho notem amb malestar, sensació de soledat o incomoditat.

Relacions simètriques i relacions asimètriques

Millorar les relacions amb el psicòleg a Manresa

Les relacions poden ser simètriques o asimètriques. Aquesta diferència és important perquè si volem que la relació funcioni cal que acceptem el marc en el qual ens estem movent. Trobar-nos en una relació asimètrica que voldriem que fos simètrica és una font de malestar.

Relacions asimètriques

Les relacions asimètriques són aquelles en que els seus membres tenen rols diferents. Per exemple, entre un pare i un fill; entre una mestra i un alumne; entre un cap i un treballador; o entre una metgessa i un pacient. En la relació asimètrica, un membre aporta una cosa diferent de l’altre. Fins i tot sovint hi ha un exercici d’autoritat o d’expertesa. Per això de vegades és inevitable que les relacions asimètriques siguin així.

Aquest fet també implica que qui exerceix aquesta autoritat o pren les decisions també n’assumeix la responsabilitat. Perquè una persona no té perquè fer-se responsable d’una cosa que no ha decidit.

Relacions simètriques

Les relacions simètriques són aquelles en que els membres estan en una posició d’igualtat. Els exemples més clars són amb la parella o els amics. No hi ha -o no hi hauria d’haver- un exercici d’autoritat en una relació simètrica, i les responsabilitats també són compartides.

Amb la parella o els amics s’espera que les relacions siguin simètriques o lleugerament asimètriques (de fet, quasi mai són totalment simètriques). Però no hi ha cap norma escrita: l’únic que és necessari en una relació és que tots els membres s’hi sentin còmodes. És a dir, que les normes es defineixin conjuntament -no sempre ha de ser de manera explícita-.

Què són les relacions tòxiques

Relacions tòxiques, relacions simètriques i relacions asimètriques

El concepte relacions tòxiques, ara convertit en quelcom comercial, es refereix a relacions en que un membre n’explota un altre per a satisfer necessitats personals (com ara, compensar una baixa autoestima a costa de danyar la vida social i l’estat d’ànim dels altres). Les relacions tòxiques es manifesten amb manipulació, xantatge emocional, control, etc.

Una de les seves conseqüències és que impedeix gaudir de les relacions. Hi entra en joc una manca d’assertivitat per part d’un membre i una dificultat de gestionar el malestar per part de l’altre. El problema és més greu quan el membre que es veu víctima d’aquesta relació tòxica no se’n pot escapar.

Com millorar les relacions amb l’ajuda d’un psicòleg a Manresa

Com a psicòleg a Manresa et puc ajudar a millorar les relacions per tal que aquestes esdevinguin més significatives i contribueixin al teu benestar i la teva qualitat de vida. Analitzarem com és la relació amb tu mateix/a i amb els altres i com vols que sigui. Marcarem els objectius i treballarem per assolir-los. També repassarem com ha funcionat la socialització des de la infància i explorarem si cal potenciar alguna habilitat social.

La durada de la intervenció és variable, perquè depèn de cada cas. Però sovint poso “deures” per fer entre sessions que permeten recollir informació en situacions reals (més vàlid que a la consulta) i també permeten escurçar la intervenció. Les tècniques a treballar sempre s’adapten a les teves necessitats i al teu ritme.

A més a més podem mantenir el contacte entre sessions a través del telèfon, WhatsApp o el correu electrònic per a resoldre situacions puntuals que puguin sorgir. Les sessions duren una hora i tenen un cost de 50 euros cada una. Recorda que, en començar, podem fer una primera consulta informativa i gratuïta, d’uns 30 minuts, per Skype o per telèfon.

Si tens qualsevol dubte o vols programar una visita, posa’t en contacte amb mi:

Telèfon psicòleg ManresaWhatsApp psicòleg ManresaEmail psicòleg Barcelona