Manifestacions habituals de l’ansietat: Fòbia, pànic i ansietat social

L’ansietat es viu amb un malestar en forma de preocupació per alguna cosa que està passant o que creiem que passarà. Les seves formes més habituals són la fòbia, el pànic i l’ansietat social. Són problemes molt freqüents a la nostra societat que dificulten les activitats de la via diària i perjudiquen el benestar. Però tenen tractaments eficaços. Aquí veuràs les manifestacions més habituals de l’ansietat i com es poden tractar amb el psicòleg a Manresa.

La fòbia

Un home amb pànic i fòbia a les alçades

La fòbia és una forma d’ansietat que es presenta quan ens trobem davant d’un objecte o una situació o quan anticipem que ens hi trobarem. La majoria de persones amb fòbia admeten que la seva por és exagerada o irracional, però diuen que no hi poden fer res. A més a més fan el que poden per evitar trobar-se amb allò que els fa por i, si no tenen més remei, ho resisteixen a costa d’una gran ansietat. Les fòbies es classifiquen segons l’objecte que les produeix:

  • Fòbia a animals: aranyes, gossos, rates, etc.
  • Fòbia de tipus entorn natural: alçades, llamps, …
  • Fòbia a la sang o a les injeccions: agulles, xeringues, etc.
  • Fòbia situacional: avions, ascensors, etc.
  • Altres fòbies: pallassos, por d’ennuegar-se, …

El pànic

Els atacs de pànic o crisis d’angoixa o d’ansietat són estats de malestar o por molt intensos que duren entre 10 i 30 minuts i que tenen com a símptomes la sensació d’ofec, les palpitacions, els tremolors o la por de morir-se, entre d’altres. A les persones amb pànic els sol quedar una por residual per si els atacs es repeteixen. I de vegades aquestes crisis tornen quan la persona anticipa una cosa que creu que li farà molta por.

L’ansietat social

Una dona amb ansietat social a Manresa

La persona amb ansietat social (o fòbia social) evita parlar amb altres persones, sobretot en grups, perquè està preocupada per si la jutgen negativament. La seva por és de donar una mala imatge als altres. Per tant només parla amb normalitat amb persones de molta confiança.

L’ansietat social ve a ser un agreujament de la timidesa. Pot acabar alterant les relacions amb els altres: entrevistes, assistència a festes, demanar ajuda quan la necessita, etc.

Com es diagnostica l’ansietat

Cada trastorn d’ansietat té les seves eines de diagnòstic. Les més habituals són els tests i les entrevistes amb el psicòleg. No només s’analitza la manifestació de la preocupació, sinó també en quines situacions es produeix i en quines no, i com es veu afectada la seva vida diària.

Als pacients que em vénen a veure a la consulta de Manresa sovint els demano que omplin una plantilla d’auto-registre, per analitzar diversos aspectes de l’ansietat “en temps real”. Aquest treball proporciona una informació molt útil i ajuda a orientar el tractament.

Tractament per a l’ansietat a Manresa

Tractament de l'ansietat a Manresa

El tractament de la fòbia, el pànic o l’ansietat social comença establint els objectius. Sovint l’objectiu no és eliminar del tot l’ansietat, sinó fer-la controlable i que deixi de ser un problema. La teràpia dependrà del tipus de trastorn que sigui, i inclou la comprensió dels mecanismes que mantenen la preocupació, que de vegades són inconscients. A partir d’aquí la persona aprendrà a respondre a l’estímul de manera més segura, de manera guiada i acompanyada pel psicòleg.

La durada del tractament és variable. En les persones que tenen por en situacions molt concretes i específiques, el problema es pot resoldre en entre 3 i 5 sessions. Si la por és més generalitzada segurament trigarem una mica més. Però el tractament és molt eficaç i no requereix prendre ansiolítics.

Si vols més informació sobre el tractament de l’ansietat a Manresa et pots posar en contacte amb mi. Recorda que podem fer una primera consulta informativa, gratuïta, per Skype o per telèfon, abans de començar el tractament.

Telèfon psicòleg ManresaWhatsApp psicòleg ManresaEmail psicòleg Barcelona