Què és l’ansietat o l’angoixa

Hi ha moltes maneres d’explicar què és l’ansietat. Podem dir que és la sensació desagradable que tenim quan som davant d’una cosa que veiem com a perillosa, o quan anticipem que ens hi trobarem. Es pot referir a situacions molt concretes (com amb la fòbia a volar o la claustrofòbia), o bé a coses més inespecífiques, com la por de que passi alguna cosa dolenta en el futur.

Què és l'ansietat i com es pot tractar amb el psicòleg a domicili

L’angoixa és la sensació física de nerviosisme. Però habitualment la paraula angoixa es fa servir com a sinònim d’ansietat.

Les manifestacions d’aquests fenòmens són molt diverses:

  • Símptomes físics: taquicàrdia (el cor va molt de pressa), palpitacions (notar com batega el cor), respiració dificultosa, tremolors, sudoració, sensació d’inquietud…
  • Síntomes psicològics: preocupació, malestar, focalització en l’amenaça, problemes de concentració…
  • Símptomes del comportament: Tendència a evitar allò que fa por, comprovació constant…

Es pot eliminar l’angoixa?

Per a entendre què és l’ansietat hem d’anar molt enrere. La portem als gens a partir d’espècies anteriors. Es tracta d’un mecanisme de protecció davant dels perills: Si som a un barranc i tenim por de caure, aquesta por ens manté allunyats del perill i, per tant, ens ajuda a salvar la vida.

El problema és quan la preocupació deixa de ser una ajuda perquè és excessivament intensa, no està justificada, crea un malestar important o complica la realització de les activitats normals. Això, per exemple, és el que passa amb l’ansietat generalitzada.

Per això no s’ha d’eliminar l’angoixa -en alguns moments ens pot ajudar a protegir-nos-. El que fem des de la Psicologia és ajudar a reduir-la i controlar-la per tal que deixi de ser un problema i torni a ser una eina útil.

L’exemple de l’ansietat generalitzada

Ansietat generalitzada: es pot eliminar l'angoixa?

L’ansietat generalitzada és la preocupació intensa i duradora sobre múltiples situacions de la vida quotidiana. Les persones que en tenen no l’atribueixen a algun risc específic, sinó a moltes coses del dia a dia (por de fer-se mal, de perdre un familiar, d’una avaria domèstica, etc). El seu símptoma més destacat és la preocupació, que sovint es tradueix en tensió muscular que pot arribar a produir mal de cap.

Com que aquesta por no se centra en objectes concrets (com passaria amb la fòbia als gossos, o als centres comercials), és molt difícil d’evitar, i l’ansietat generalitzada acaba ocupant moltes esferes de la vida. Comporta que moltes coses que abans es podien fer amb normalitat, cada cop són més difícils.

Tractar l’ansietat amb el psicòleg a domicili

Amb visites del psicòleg a domicili pots tractar l’ansietat. Aquesta modalitat de teràpia està pensada, sobretot, per persones amb dificultat per moure’s. Però se’n pot beneficiar tothom, sempre i quan la causa que els ha portat a buscar psicòleg no ho contraindiqui. Un exemple d’aquesta excepció és l’agorafòbia: El tractament de l’agorafòbia no es pot fer a domicili perquè es podria allargar indefinidament i, fins i tot, agreujar-se. L’agorafòbia es pot tractar amb visites al despatx de consulta de Manresa o de Barcelona.

Per a les altres formes d’angoixa, les sessions del psicòleg a domicili et permeten fer el treball en un entorn habitual teu. Et garanteixen més comoditat i privacitat, i et poden ajudar a fer alguns canvis en aquest entorn. Per exemple, aprendre tècniques de relaxació.

En aquest mapa pots veure els municipis on et puc venir a visitar al domicili. A sota hi tens la llista:

Abrera – Badalona – Barberà del Vallès – Barcelona – Cerdanyola del Vallès – Cornellà de Llobregat – El Prat de Llobregat – L’Hospitalet de Llobregat – Manresa – Martorell – Montcada i Reixac – Sabadell – Sant Adrià del Besòs – Sant Joan de Vilatorrada – Sant Vicenç de Castellet – Sant Vicenç dels Horts – Santa Coloma de Gramenet – Terrassa.

La durada del tractament és molt variable, perquè depèn del problema que el motiva. Entre sessions també podem parlar de dubtes puntuals, a través del telèfon, WhatsApp o el correu electrònic.

Les visites de psicòleg a domicili duren una hora i tenen un cost de 60 euros, desplaçament inclòs. Recorda que en començar podem fer una primera consulta informativa, gratuïta, per Skype o per telèfon.

Pots resoldre qualsevol dubte contactant amb mi:

Telèfon psicòleg ManresaWhatsApp psicòleg ManresaEmail psicòleg Barcelona