Què és l’insomni

L’insomni és la dificultat de dormir que es pot manifestar de tres maneres diferents: amb dificultat per conciliar el son, amb despertars freqüents durant la nit, i amb un despertar molt d’hora sense que es pugui tornar a agafar el son. Per poder parlar d’insomni, s’ha de produir durant unes quantes nits (no només una o dues) i acompanyar-se de somnolència durant el dia.

Tractament insomni amb el psicòleg a domicili

L’insomni també sol provocar fatiga, problemes de concentració i de memòria, irritabilitat, mal de cap i augment del consum d’estimulants, com el cafè. La disminució de la concentració afegeix un risc per a la conducció o en dur a terme activitats perilloses.

Les fases del son

El son es divideix en fases, en un cicle que es repeteix al llarg de la nit.

  • Fase 1: Correspon a la relaxació, sense que estiguem dormint realment.
  • Fase 2: És un son lleuger, de manera que els sorolls normals ens poden despertar.
  • Fases 3 i 4: Són les anomenades son d’ones lentes o son profund, i representen les fases del son reparador. En aquest punt podem tenir alguns somnis, però sense que continguin cap història. Si ens despertem en aquesta fase ens sentim confosos.
  • Fase REM: Les sigles REM, en anglès, signifiquen moviment ràpid dels ulls. En aquesta fase els ulls es mouen ràpidament, tenim els músculs inactivats i els homes poden tenir ereccions. És a la fase REM on els somnis tenen una història que podrem recordar si ens despertem mentre els tenim.

Al llarg de la nit anem passant d’una fase a l’altra, de manera repetida. Si ens fixem en una nit, les fases REM duren cada cop més, en detriment de les altres. Però al llarg de la vida, el son REM va perdent importància: És molt destacat en els nens petits, i molt poc important en les persones d’edat avançada. Això fa pensar que podria relacionat amb la consolidació dels aprenentatges.

Quan no puc dormir

No puc dormir - Aquí Psicologia

Sovint rebo consultes de persones que em diuen “No puc dormir“. L’insomni és un problema molt freqüent, i cal veure què el manté. Poden ser mals hàbits adquirits (com fer servir el dormitori per treballar, beure alcohol, mantenir uns horaris irregulars, mirar el telèfon mòbil abans d’anar a dormir, etc).

A més a més l’insomni genera una ansietat que fa que costi encara més dormir. El cervell necessita estar relaxat per agafar el son, però el fet de donar voltes al llit perquè no dormim provoca, justament, que el problema s’agreugi.

Per això moltes de les coses que fem no funcionen. Un exemple el tenim amb mirar el mòbil per distreure’ns. El mòbil emet una llum blanca que enganya al cervell, fent-li creure que és de dia. Per això el cervell entén que cal mantenir-se despert. Si no puc dormir, mirar el mòbil ho empitjora.

Tractar l’insomni amb el psicòleg a domicili

Amb el psicòleg a domicili pots tractar l’insomni. Les visites a casa seran com les que es poden fer a la consulta professional, però algunes persones prefereixen fer-les a domicili per dificultats de mobilitat, horaris complicats, comoditat, etc.

A les visites analitzarem l’origen del problema i què el pot estar mantenint, i parlarem dels canvis que pots fer en l’estil de vida i l’entorn per recuperar el descans de qualitat. Sovint el problema es pot solucionar amb aquests canvis i sense cap medicament i, algunes vegades, fan falta estratègies més pautades.

En aquest mapa pots consultar les poblacions on pots demanar el servei de psicòleg a domicili per a l’insomni. També trobaràs els municipis a la llista de sota:

Abrera – Badalona – Barberà del Vallès – Barcelona – Cerdanyola del Vallès – Cornellà de Llobregat – El Prat de Llobregat – L’Hospitalet de Llobregat – Manresa – Martorell – Montcada i Reixac – Sabadell – Sant Adrià del Besòs – Sant Joan de Vilatorrada – Sant Vicenç de Castellet – Sant Vicenç dels Horts – Santa Coloma de Gramenet – Terrassa.

La intervenció té una durada variable, perquè depèn de les circumstàncies de cadascú. Les tècniques són sempre personalitzades i adaptades a les teves necessitats. A més a més, si ho necessites, podrem parlar entre sessions per telèfon, WhatsApp o correu electrònic per resoldre dubtes puntuals.

Les visites del psicòleg a domicili tenen un cost de 70 euros, desplaçament inclòs.

Per resoldre qualsevol dubte pots contactar amb mi:

Telèfon psicòleg ManresaWhatsApp psicòleg ManresaEmail psicòleg Barcelona