Què és la depressió

Davant d’alguns símptomes com la tristesa o les ganes de plorar, la gent es pregunta què és la depressió. Una depressió és un trastorn de l’estat d’ànim que arriben a tenir un 7% de les persones en algun moment de la seva vida. Afecta més a les dones que els homes (els motius d’això són desconeguts).

Els símptomes més habituals de la depressió són la tristesa profunda i l’anhedònia (dificultat per gaudiar de les activitats, incloent l’oci). També es manifesta en forma d’augment o pèrdua de la gana, insomni o pel contrari, excés de son, sentiment de culpabilitat o d’inutilitat, preocupació constant pels problemes o manca de concentració.

La tristesa o les ganes de plorar volen dir que estic deprimit/da?

Què és la depressió i com es tracta amb el psicòleg a Barcelona

No necessàriament. Les persones experimentem emocions molt diverses, i la tristesa és una d’elles. Les ganes de plorar s’hi afegeixen quan rebem una mala notícia o quan ens ofenem. Però si són malestars lleus i que no s’allarguen en el temps no parlem de depressió. La depressió es produeix quan la tristesa i les ganes de plorar són intenses, duren dies i impedeixen dur a termes les activitats diàries.

Per tant és bona idea consultar el psicòleg quan els símptomes són importants i interfereixen en el dia a dia, o bé quan duren pocs dies però es presenten diverses vegades al llarg d’un any. Encara que es pugui relacionar amb una causa concreta, convé tractar-la.

Com es diagnostica la depressió

No només és important saber què és la depressió, sinó també com es diagnostica. El psicòleg recull els símptomes de manera detallada i el temps que fa que van aparèixer. Alguns tests poden ajudar a establir bé el diagnòstic, perquè la depressió es manifesta de diverses maneres: en el pensament, en el llenguatge, en l’activitat, en les relacions, en canvis al cos, etc. També aprofitem per fer un repàs d’experiències anteriors de la vida, que poden ajudar a orientar el diagnòstic i el tractament.

Tractament de la depressió a Barcelona

Consulta del psicòleg a Barcelona per a tractar la depressió

Com a psicòleg tinc una consulta a la Ronda del General Mitre nº 211 de Barcelona (entre la Pl Lesseps i el C/ Balmes). En aquest despatx hi podem fer l’avaluació i el tractament. La intervenció consisteix en anar recuperant el terreny perdut: primer, reintroduir les activitats prèvies i començar-ne de noves (una cosa que ajudarà a millorar l’estat d’ànim). Després treballarem per detectar els pensaments que mantenen la depressió i canviar-los per altres més beneficiosos. Finalment tindràs unes eines que t’ajudaran a tornar a la normalitat si, més endavant, el problema es repetís.

El tractament de la depressió és personalitzat, perquè cadascú viu aquesta situació a la seva manera. També per això, la durada del tractament al psicòleg és variable: Habitualment va de les 5 a les 15 sessions. Però podem fer algunes coses per no allargar-lo excessivament:

  • Durant tot el tractament em mantinc disponible per resoldre dubtes a través del telèfon, WhatsApp o el correu electrònic. Així puc atendre qüestions que no poden esperar a la visita següent.
  • De vegades poso “deures” per a fer entre sessions. Són tasques senzilles, que ningú de l’entorn no notarà i que ajuden a detectar en situacions reals els símptomes i els efectes de la teràpia.

Si necessites més informació sobre què és la depressió i com es pot tractar a Barcelona posa’t en contacte amb mi.

Telèfon psicòleg ManresaWhatsApp psicòleg ManresaEmail psicòleg Barcelona