La psicologia en malalties greus

El diagnòstic d’una malaltia greu, com un càncer, un ictus o una fibrosi pulmonar, pot tenir un impacte psicològic destacat. Aquestes patologies solen provocar limitacions importants en la vida diària, sobretot el mobilitat i autonomia personal. per això de vegades es poden acompanyar d’una malaltia mental, en forma d’ansietat o depressió. El paper de la psicologia en malalties greus se centra en aquests objectius:

Psicologia en malalties greus
  • Ajudar a obtenir informació sobre la malaltia i el tractament.
  • Resoldre els problemes relacionats amb el compliment del tractament mèdic (adherència terapèutica).
  • Afrontar l’impacte psicològic del diagnòstic i gestionar les emocions que comporta.
  • Acompanyar en el dia a dia intentant mantenir la qualitat de vida.
  • Donar eines per a facilitar la comunicació amb la família, els amics i el personal sanitari.
  • Facilitar l’adaptació equilibrada a la situació de dependència.

Exemple: Tractament psicològic en persones amb infart de miocardi o ictus

Un exemple del que es pot fer des de la psicologia en malalties greus és amb situacions com un infart de miocardi (atac de cor) o un ictus.

En un infart de miocardi, algunes cèl·lules del cor es moren perquè no els arriba prou sang. És una malaltia dolorosa i que requereix una intervenció mèdica urgent, ja que posa en risc greu la vida del pacient. Per evitar que això passi, en persones amb risc, es pot fer una programació preventiva basada en la dieta, l’exercici físic i la reducció de l’estrès. Després de l’infart de miocardi la intervenció psicològica permet reduir l’impacte emocional i mantenir la qualitat de vida durant la recuperació.

L’ictus és el que abans s’anomenava embòlia, feridura o vessament cerebral. Es produeix per l’obstrucció o trencament d’una vena o una artèria del cervell. Es manifesta amb una pèrdua sobtada de la força o de la mobilitat de la meitat del cos, la incapacitat de parlar o el mal de cap. També requereix intervenció mèdica urgent. Quan s’ha produït, el psicòleg de la salut pot ajudar a la rehabilitació (els efectes de l’ictus dependran de la part del cervell afectada), a gestionar l’impacte emocional i a mantenir la qualitat de vida.

En cas d'emergències cal trucar al 112

A continuació trobaràs informació sobre com visitar-te amb mi, com a psicoleg de la salut Barcelona. Per la seva proximitat també rebo visites de persones de L’Hospitalet, Cornellà, Badalona, Terrassa o Sabadell, entre d’altres.

Visites amb el psicòleg expert en malalties greus a Barcelona

A les visites al meu despatx de Barcelona estudiarem amb detall com t’ha afectat la malaltia greu que pateixes, i treballarem les eines per a gestionar-ho emocionalment. Ho farem de manera personalitzada, a partir dels teus recursos i el teu dia a dia, seguint la llista que hi ha al segon paràgraf d’aquesta pàgina. Parlar amb un psicòleg et pot anar bé per conversar sobre coses que et preocupen però que no vols dir als altres perquè no pateixin.

Abans de començar a la consulta de Barcelona podem fer una primera visita d’uns 30 minuts, informativa i gratuïta, per Skype o per telèfon. Les següents sessions, duren una hora i tenen un import de 50 euros cada una.

Igualment, si cal, podem parlar entre sessions per telèfon, WhatsApp el correu electrònic. Així resoldrem dubtes i imprevistos que apareguin durant el tractament.

La psicologia en malalties greus també ajuda als cuidadors i cuidadores

Si ets cuidador o cuidadora d’una persona amb malaltia crònica i greu, probablement ho visquis amb un estrès intens. És una tasca de 24 hores al dia i, sovint, qui la fa, té la sensació que no arriba a tot o que no ho està fent prou bé. L’estrès del cuidador es pot traduir en insomni, mal de cap o d’esquena, ansietat o depressió. Per tant de vegades també és necessari consultar un psicòleg.

Si vols demanar la teva visita de psicologia en malalties greus, com a malalt/a o com a cuidador/a, et pots posar en contacte amb mi a través d’aquests canals (si ets al mòbil pots fer clic directament sobre la icona corresponent):

Telèfon psicòleg ManresaWhatsApp psicòleg ManresaEmail psicòleg Barcelona