Suport psicològic als professionals sanitaris pel coronavirus

La situació creada per l’epidèmia del coronavirus afecta nombrosos col·lectius. Un dels que més ho nota és el dels professionals sanitaris. Aquest article conté algunes pautes per ajudar aquest col·lectiu a gestionar l’estrès i mantenir la qualitat de vida, i explica l’oferta de suport psicològic gratuït, a través de Skype, per als i les professionals de la salut de Manresa i Igualada.

Falta material pel coronavirus a Manresa i Igualada

Els professionals sanitaris davant del coronavirus

El treball habitual dels professionals de la salut ja és prou estressant: pressió assistencial, compliment d’horaris estrictes, etc. Però l’exercici per vocació ajuda fer front a aquest estrès.

Cada hivern l’epidèmia de grip tensiona el sistema sanitari durant algunes setmanes, i crea situacions d’estrès més marcat. Aquest any, amb l’arribada del coronavirus (SARS-COV-2) l’impacte sobre els i les professionals de la salut ha estat quantitativament i qualitativament molt superior.

I és que la gestió d’aquesta crisi està envoltada de nombroses dificultats:

 • El fort augment de la demanda assistencial dels darrers dies, per la progressió dels contagis amb el coronavirus.
 • L’amenaça que viuen els propis treballadors de contagiar-se amb el virus degut al contacte diari amb els pacients.
 • El desconeixement sobre el virus, degut a que és molt nou.
 • La tensió política que acompanya la declaració de l’estat d’alarma.
 • A Igualada, el fet de ser el centre d’un brot que es va iniciar l’11 de març i que va obligar al confinament d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena.
 • A Manresa, la necessitat d’atendre la població de tot el Bages i les comarques veïnes.

I tot i així, continueu treballant amb excel·lència. Per tant, no hi ha dubte que els i les professionals sanitaris us mereixeu una gran felicitació per l’esforç sostingut davant d’aquesta amenaça. 

A més a més també aprofiteu l’oportunitat per reforçar la campanya #JoEmQuedoACasa, per a demanar a la població, també a Manresa i a Igualada, que compleixi el confinament i no surti si no és imprescindible.

Efectes de l'estrès provocat per la situació actual

L’estrès associat a l’alta càrrega de treball per als professionals es pot manifestar en forma d’ansietat, sensació de no arribar a tot i sensació que les tasques s’acumulen i s’obliden. També pot fer augmentar la dificultat d’oblidar la feina en arribar a casa (el que popularment en diem “desconnectar”) i perjudica l’atenció i la concentració.

Altres efectes són l’insomni, el mal de cap (cefalea tensional), la irritabilitat i la frustració. L’estrès sostingut en el temps també afecta el sistema immunitari per la descàrrega catecolaminèrgica continuada, augmentant el risc d’infeccions precisament en aquest moment de major vulnerabilitat per l’exposició al coronavirus.

Com gestionar aquest estrès

La gestió de l’estrès té dues parts: Una és la que pot fer el treballador pel seu compte. L’altra és l’ajuda professional oferta pel psicòleg. Moltes persones en tindran prou amb la primera part; d’altres hauran de buscar suport per mantenir la qualitat de vida. 

Les pràctiques d’autoajuda són les següents: 

 • Planteja’t expectatives realistes: No pretenguis arribar a tot. Tothom té limitacions i comet errors. 
 • Intenta deixar la feina a la feina: Una tècnica útil és dutxar-te en arribar a casa i imaginar-te que l’aigua que baixa pel cos s’emporta tot el que has acumulat a l’hospital. Busca distraccions que permetin tenir la ment ocupada: lectura, pel·lícules, jocs de taula, etc.
 • És una bona idea parlar de la feina amb la parella o la família? En general, no. Perquè faria impossible l’objectiu anterior. Però si un dia ha estat excepcionalment dur, parlar-ne sí que pot ajudar. 
 • Dona’t permís per sentir totes les emocions: És normal enfadar-se, plorar, tenir ganes d’estar sol/a… Forçar-te a mantenir l’ànim positiu és una càrrega afegida a les espatlles.
 • Cuida’t: Descansa les hores que necessitis -si els horaris ho permeten-, mantén una dieta equilibrada, parla amb els amics de qualsevol cosa i procura fer exercici físic.
 • Parla amb els companys i companyes: Busqueu estones per dedicar-vos-les a vosaltres mateixos/es, en petits grups. Expliqueu-vos què us ha passat, com us sentiu i quins pensaments teniu. Veureu que moltes situacions són comunes i l’experiència d’un company pot ajudar-ne un altre.

Suport psicològic als professionals sanitaris davant del coronavirus a Manresa i a Igualada

Com a psicòleg de la salut he decidit aportar el meu granet de sorra i donar suport, de manera voluntària, als i les professionals de la salut de Manresa i d’Igualada. 

 • Ara per ara puc oferir fins a 3 sessions de 30 minuts (aproximadament) cada dia.
 • Les visites es faran per Skype i seran totalment gratuïtes.
 • Flexibilitat horària: Les sessions es podran fer de dilluns a diumenge entre les 9h i les 21h (és a dir, a les 21h ha d’haver acabat l’última sessió del dia). Aquest horari està condicionat a la disponibilitat que tingui les per les altres visites a pacients.
 • No hi ha limitació en el número de visites que pot fer cada usuari/ària.
 • La confidencialitat està totalment garantida. Recolliré dades personals mínimes (nom, telèfon, correu electrònic, edat, hospital de treball i professió) i les destruiré quan acabi la situació d’alerta sanitària.
 • Els i les professionals que vulguin demanar una visita ho han de fer amb una antelació mínima de 2 hores, posant-se en contacte amb mi:

Deixa un comentari